Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
Diety roślinne to aktualnie temat numer jeden nie tylko wśród zwolenników tego typu odżywiania, ale również wśród medyków. Pojawiają się pytania i wątpliwości, czy dieta roślinna ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i na jakie jego aspekty, czy każdy może ją stosować, jakie korzyści przynosi itp. W odpowiedzi na to w wielu serwisach dedykowanych [...]
Większość ludzi nie robi nic, aby poprawić stan swojego zdrowia. Jeśli nie podejmujesz działań mających na celu pozbycia się tkanki tłuszczowej, nie planujesz odstawić alkoholu czy papierosów, nadużywasz leki to chociaż od czasu do czasu wykonuj elementarne badania krwi i moczu, a najlepiej także USG narządów wewnętrznych (nerek, wątroby), w tym [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Produkty z yerba mate sprzedają się jak ciepłe bułeczki, sprzedaż w serwisach aukcyjnych jest liczona w setkach, ba, w tysiącach opakowań. Czy to możliwe, że napary z tej rośliny wcale nie są takie zdrowe? Cóż. Przyjrzymy się badaniom naukowym i wyciągnijmy z nich wnioski. Na początku potrzebne jest wprowadzenie do tematu nowotworów. [...]
Czy tego chcemy, czy nie, pewne rzeczy w ustroju człowieka funkcjonują jako ewolucyjna zaszłość i mają na nas niebagatelny wpływ? Jednym z najbardziej znanych mechanizmów jest odkładanie tkanki tłuszczowej, które przygotowuje ustrój na „ciężkie czasy”. Nie ma żadnego znaczenia, że obecnie sytuacja jest inna, że żywność jest dostępna na [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
W dawnych czasach myślano, że cholesterol jest wyłącznie wrogiem. Obecnie nadal wiele osób tak uważa. W rzeczywistości należy on do związków niezbędnych człowiekowi, chociażby jako prekursor hormonalny i związek stabilizujący błony komórkowe. Niestety w oficjalnym nurcie medycyny jest mocno zakorzenione przekonanie o konieczności zmniejszania [...]
Od wielu lat różnego rodzaju produkty węglowodanowe „zalewają” rynek. Jeśli czytałeś którekolwiek z moich opracowań, na pewno pamiętasz, iż nie jestem zwolennikiem nadmiernego faszerowania sportowców węglowodanami. Według zapewnień marketingowych „nowe, lepsze” węglowodany w rodzaju vitargo „miażdżą” zwykłe maltodekstryny (będące głównym [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
Niemalże każdy zagalopował się kiedyś w ilości wypitego alkoholu, będąc na imprezie czy na mieście ze znajomymi. Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł [...]